MAGYAR DEUTSCH ENGLISH
Pályázatok
Szekszárdi Helyi Közösség
HOT SPOT szolgáltatás
Szekszárdi Szüreti Napok
AGÓRA SZEKSZÁRD
visitszekszard.hu
Szekszárdi Fürdő
Garay Élménypince
Szekszárdi Csoki
Illyés Gyula Könyvtár
Wosinsky Mór Múzeum
partnerek
Szálláshely-üzemeltetési engedély

 

Szálláshely-üzemeltetési engedély kiadása

1.) Tájékoztató

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X.20.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.)  2009. október 25-én lépett hatályba.
E rendelet határozza meg Magyarország területén a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeit és a szálláshely-üzemeltetés bejelentésének rendjét.

Rendelkezései szerint a szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben kereskedelmi és szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a szálláshely fekvése szerinti illetékes települési önkormányzat jegyzője (továbbiakban: jegyző) jár el.
 
Szálláshely–szolgáltatás
: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos idejű éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása.
(Továbbra sem minősül szálláshely-szolgáltatásnak az ingatlan tartós tartózkodás céljából történő használatba adása lakásbérlet, házbérlet, albérlet, vagy ágybérlet keretében.)

Szálláshelytípusok:

•    Szálloda
•    Panzió
•    Kemping,
•    Üdülőház,
•    Közösségi szálláshely
•    Egyéb szálláshely

2016. január 1-től szálláshely-szolgáltatási tevékenység valamennyi szálláshelytípus esetében a jegyzőhöz történt bejelentést követően folytatható.


A jegyző a bejelentés alapján a szálláshelyet nyilvántartásba veszi, a bejelentést közli a fogyasztóvédelmi hatósággal, valamint a területileg illetékes munkavédelmi hatósági és munkaügyi hatósági hatáskörében eljáró megyei kormányhivatallal.
A bejelentés megtörténtéről szóló igazolás megküldésével – hatósági ellenőrzés lefolytatása céljából - értesíti továbbá a népegészségügyi, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörében eljáró illetékes kormányhivatalt, az építésügyi hatáskörben eljáró illetékes járási hivatalt, és 10 fő feletti befogadóképességű szálláshely esetén az illetékes tűzvédelmi hatóságot.
A hatóságok az ellenőrzés befejezését követő nyolc napon belül, annak eredményéről tájékoztatják a jegyzőt.

A szálláshely-szolgáltatásnak folyamatosan meg kell felelnie az adott szálláshelytípusra vonatkozó, az R. 1. melléklete szerinti bejelentési és üzemeltetési követelményeknek.
A szálláshely szolgáltató a bejelentett adatokban bekövetkezett változást haladéktalanul, a szálláshely megszűnését a megszűnést követő 8 napon belül köteles bejelenteni a jegyzőnek.

2.) Kapcsolódó jogszabályok:

•    2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről,
•    2009. évi LXXVI. törvény a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól.
•    239/2009. (X.20.) kormányrendelet a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről.

3.) Ügyintézés:

Az ügyet intéző osztály:
Hatósági Igazgatóság
Igazgatási Osztály
 
Címe:

7100 Szekszárd, Béla király tér 8. ügyfélszolgálati iroda

Ügyfélfogadási időpontok:
Hétfő és szerda: 8:00-12:00-ig, 13:00-16:00-ig
Péntek: 8:00-12:00-ig,

Ügyintéző:
Várallyayné Bánki Mária
Telefon: 74/504-144

Az eljárás indul:
Kérelemre

Ügyintézési határidő:
15 nap

4.) Letölthető nyomtatványok:

• Bejelentés szálláshely -szolgáltatási tevékenység folytatásáról / bejelentett adat változásáról / szolgáltató tevékenység megszüntetéséről

keresés
virtuális kirándulás
térkép
webkamera
Kapcsolat
hírlevél
Itt iratkozhat fel heti hírlevelünkre!


MarkCon 2009
Vakok és gyengénlátók
számára
E-HIVATAL KAPCSOLATI INFORMÁCIÓK ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ HONLAP-TÉRKÉP